警世PO:被業主無理扣減按金 ( 九龍坑新圍 村屋)

我本身喺 九龍坑新圍 嗰邊租咗村屋,因一啲事情喺8月尾退租,退租後喺8月28日交吉返畀業主,業主喺收樓時並冇提及有任何問題,並喺第二日退返大部份按金畀我,唯獨係扣起咗我「$5000」,話因為仲有一期電費未出,要嚟扣返「水電等費用」,到時冇問題就會退返餘額畀我。

咁如事過咗兩個半月,我喺前幾日就whatsapp業主,業主回覆:
「電费$482,但發現有多處地方要執修,包括二樓房間兩個煙霧感應器,牆身,厕所窗台,冷氣機,地面污渍及地下地台擅自便改物料等,故剩餘$4518我將不退還,以作執修之用」(原文轉錄)

1)煙霧感應器: 入住冇幾耐已經有一個喺度響唔停,當時因為太煩所以拆咗落嚟,並有立即同業主講,業主有回覆話:
「Ok, 但請你keep住個煙霧感應器唔好掉」(原文轉錄);
2) 牆身:冇錯我係有上電視嘅入牆釘,當時我都準備咗叫朋友掹返啲釘同批返好幅牆,但業主收樓冇提出所以交咗樓就冇整;
3)厕所窗台:呢個我一直都唔覺有爛到,直至業主畀張圖我先知,交吉時亦冇提出,同埋我有買家居保險,如果真係意外損毀咗,當時可以報畀保險賠,但依家2個幾月問咗保險都話應該冇辦法;
4)冷氣機,地面污渍:呢兩個我真係黑人問號,如果交吉時有不滿,我其實願意當佢面沫返乾淨佢;
5)地下地台擅自便改物料:我認我係有鋪到膠地板喺佢啲地上面,但如果有不滿於交吉時提出,我願意幫佢拉返走啲膠地板再清返啲膠水跡(問過師傅話用松節水唔難處理);

其實$5000蚊又唔算多,係條氣唔順,同埋因為我已經暫時離開咗香港,都應該要一段時間先返嚟處理,睇怕都係畀佢硬食$5000,所以睇吓喺度取唔取倒暖。

業主畀我嘅相我怕係私隱,不便公開,唯有喺度公開啲地產現時放租公開嘅相畀大家睇睇。

大家睇倒灰灰地色嗰啲就係我鋪嘅膠地板,其實都幾靚仔的,不過如果業主於交吉時講唔like要我還原,我都會尊重合約精神還原返,兩個月後租唔出先講,我又唔喺香港咯,真係局我硬食。

所以大家交收時一定要做呢三樣嘢,唔好好似我咁蠢

第1: 一定一定一定要簽返好「完全交收同意書」簽返名作實,大家日後唔好再有爭議;
第2: 唔好畀業主用水電費做藉口hold起按金,其實係可以即刻抄錶計價畀埋尾數;
第3: 有乜唔啱就當面講清講楚,唔好事後唔滿意先提出

#九龍坑村屋 #元嶺村屋 #大埔村屋 #無良業主 #無理扣按金 #九龍坑新圍

試用報告/開箱文 – 少女小穴 扒開!蘿莉子 (硬版)[翻譯文章]
大埔 九龍坑新圍 122 號 恐怖村屋4宗罪

發佈留言

我的車
願望清單
最近瀏覽過的
類別